Tarım Ürünlerinde ciddi zarara yol açan zirai don sonrası yetkililerle birlikte saha çalışmalarına katılan köy muhtarlarından da açıklama geldi. Muhtarlar, çiftçilerin zor durumda olduğunu belirterek zararlarının karşılaması gerektiğini dile getirdi.

Geçtiğimiz gün Elazığ genelinde etkili kar yağışı ve soğuk hava neticesinde meydana gelen zirai don hadisesi tarım ürünlerine ciddi zarar verdi. Bölgenin önemli tarım ürünlerinde ciddi verim düşüklüğüne neden olan zirai don çiftçiyi de zora soktu.

Meydana gelen Zira don hadisesi sonrası bir takım saha çalışmaları gerçekleştiren Köy muhtarları tarafından açıklama yapıldı.

 

 

Merkez Hoçharman Köyü Muhtarı Hasan Tahsin Yasul, son otuz yılın en büyük felaketinin yaşandığını ve çiftçinin zor durumda olduğunu söyleyerek bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini kaydetti.

Muhtar Yasul: “gerçekten bu sene 30 yılın afetini yaşadı şehrimiz. Kayısılarımızın %100 yanması, badem ve cevizlerin %80 yanması çiftçilerimizi çok zor duruma soktu. Sadece bunlarla geçinen ailelerimiz var bunlara can suyu olarak devletin yardım etmesi lazım. faizlerinin ertelenmesi ve tekrar faizsiz kredi verilmesi lazım. Tarsim gerçekten çiftçilerimize hiçbir katkı sağlamadığı halde Tarım İl Müdürlüğünün kontrolünde değil bu Tarsim ile çiftçilerimiz sorunlu. Kesinlikle bu konuda Malatya ve Elazığ afet bölgesi ilan edilmeli.” Dedi.

 

 

Sarıgül Köyü Merkez muhtarı Ahmet Aydın, Tarım ve orman bakanlığının TARSİM sisteminin çiftçinin zararının karşılanmasında yetersiz kaldığını ifade ederek: “TARSİM sigorta sistemi var eskiden bunu yapıyorduk ama hakemler gelince Tarım İl Müdürlüğü ve Ziraat Odası gelip zararı tespit ediyor ama %80 dediklerine TARSİM %4 diyor. Orta hakemi yanlış seçiliyor hakem tespit yapamıyor, Tarım İl Müdürlüğü ve Ziraat Odası doğru tespiti yapıyor. Kök hesabını düşürüp kendi hesabına getiriyor birkaç kuruş veriyor sadece. Bunu düzeltirlerse herkes TARSİM sigortasını yapar. Tarım İl Müdürü hemen sahaya indi, Bölge Müdürümüz köy köy gezdi. Onlar anamız babamızdan önce gelip sordular.” Dedi.

 

 

Çiftçilerin taleplerini dile getiren Merkez Yalındamlar Köyü Muhtarı Muhittin Yirik: “ÇKS’si yapılan çiftçilerimiz var destek almak istiyorlar. Gübre, ilaç ve farklı şekillerde faizsiz kredi talebinde bulunuyorlar. TARSİM bu konuda iyi bir hizmet vermiyor. Bu konuda Tarım İl Müdürlüğü ve Ziraat Odamızın belirleyeceği mühendislerle veya hakemlerle bu sürecin yönetilmesini talep ediyorum.” dedi.