Romatoid Artrit Hastalığı hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Ahmet Karataş, hastalığının dünyada ve ülkemizde en sık görülen romatolojik hastalıklardan birisi olduğunu ifade etti.
Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Karataş, romatoid artrit hastalığı hakkında bilgiler verdi.
Doç. Dr. Ahmet Karataş, romatoid artrit hastalığının yani iltihaplı eklem romatizması hastalığının dünyada ve ülkemizde en sık görülen romatolojik hastalıklardan birisi olduğunu ifade ederek bu hastalığın özellikle el, parmak eklemleri, el bileği ve dirseklerde ağrı ve şişliğin geliştiğini buna ek olarak yaşlı hastaların bazılarında ise ayak ve diz bölgelerinde ağrı ve şişlik bazen de kızarıklık gibi belirtiler ile ortaya çıkabildiği ve bu tarz belirtiler yaşayan hastaların romatoloji bölümüne başvurmalarının önemli olduğunu belirtti.
Doç. Dr. Karataş, romatoid artrit hastalığı ağrısının özellikle sabahları kalkıldığında hastalarda tutulmalar gerçekleştirebildiği, bu tutulmanın ise yaklaşık olarak otuz dakika veya bir saat gibi devam edebildiği, bu tarz bir ağrı ve tutulma ile karşılaşan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini ifade etti.
Erken teşhis ve tedavinin önemini vurgulayan Doç. Dr. Karataş, çeşitli laboratuvar tetkikleri ve klinik muayeneleri yapıldıktan sonra hastalara tanı koyulabildiği ve tanı alan hastalara ise çok hızlı bir şekilde tedavi başlanmasının önem arz ettiğini aksi takdirde tedavide altı aydan daha fazla gecikmeli tanı konulduğunda hastalarda ileride ciddi eklem sıkıntıları, yaşam kalitesinde bozulma gibi bir takım komplikasyonların görülebileceğini belirtti.