Türk Edebiyatı Vakfı, Azerbaycanlı Musikişinas Prof.Dr. Zemfire Seferova’nın kaleme aldığı “Azerbaycan’ın Musiki Kalesi Şuşa” isimli kitabı yayınladı.
Türk Edebiyatı Vakfı yayınları tarafından, Azerbaycanlı musikişinas Prof. Dr. Zemfira Seferova’nın “Azerbaycan’ın Musiki Kalesi Şuşa” adlı kitabı yayımlandı. Türk musikisi açısından son derece önemli bir kaynak niteliğindeki bu kitap hem Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığının hem musiki ilmiyle meşgul olan bilim insanlarının hem de klasik edebiyat uzmanlarının dikkatini celbetmeye başladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı bu kitabın Türkiye’deki en büyük kütüphanelerde bulunması yönünde karar kabul ederek, 200 adet kitabı, Türk Edebiyatı vakfından satın alarak kütüphanelere gönderdi. Türkiye’deki musikişinasların düşüncesine göre bu kitap “Türk Dünyasının Musiki Terimleri” sözlüğünü hazırlayan bilim insanları için eşsiz bir kaynak olarak görülüyor. Bilindiği üzere Türk Dünyası Devletler Teşkilatının kararıyla, felsefe, sosyoloji, edebiyat, musiki vesaire ilim dallarıyla alakalı “Türk Dünyası Terimler Sözlükleri” hazırlanıyor.
Zemfira Hanım’ın kitabının yayımlanması için büyük destek veren Türk Edebiyatı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Kabaklı:“Bizler Türkiye’de; Kerkük’ten başlayıp Harput’a kadar uzanan coğrafyada, Türk musikisinin en zengin örneklerinin ve yüzyıllardır devam eden bir musiki geleneğinin var olduğunu biliyoruz. Zemfira Hanım bu eseriyle, bu zengin musiki geleneğinin devam ettiği kadim Türk şehrini-Şuşa’yı- ve Şuşa’da oluşan musiki geleneğini ve musiki muhitini tanıttı bizlere. Bu kitabı okuyanlar, bu musiki geleneğinin Şuşa, Harput ve Kerkük üçgeninde çok canlı şekilde devam ettiğini göreceklerdir. Zemfira Hanım, bize, dillerimiz, geleneklerimiz kadar musikimizin de birbirine bu kadar çok benzediğini gösterdi. Bu kitabı okuduktan sonra, ben Harput musikisinin köklerinin Şuşa da olduğuna kanaat getirdim. ”dedi.
Kitabın tercümecisi İmdat Avşar ise: Zemfira Hanım’ın bu kitaptaki derin ilmi tahlillerinin yanında, kitabın sonuna eklemiş olduğu Mir Möhsün Nevvab’ın “Vüzuh’ül Erkam” adlı risalesinin de Türkiyeli musikişinas ve klasik edebiyatçıların dikkatini celbettiğini, ayrıca Türk okuyucuların bu kitap sayesinde Şuşa’nın edebiyat ve musiki muhitinde yetişen Mir Möhsün Nevvab, Cabbar Karyağdıoğlu, Üzeyir Hacıbeyli başta olmakla birlikte nice bestekarı ve hanendeyi tanıdığını kaydetti.
Azerbaycan’ın Musiki Kalesi Şuşa Yazarı Zemfira Seferova Kimdir?
Prof. Dr. Zemfira Seferova, musikişinas âlim, sanatşinaslık doktoru, Azerbaycan’ın “Emektar İncesanat Hadimi”, “Emektar İlim Hadimi”... 1980 yılından bu yana Azerbaycan Millî İlimler Akademisi Mimarlık ve İncesanat Enstitüsünün “Tarih ve Nazariye” şubesine rehberlik ediyor.
Zemfira Seferova, 300’den fazla ilmî makale, 55 kitap ve monografinin müellifidir. Azerbaycan’da “Üzeyirşinas âlim” ve musiki menbaşinaslığının temellerini atmış uzman bilim insanı olarak da tanınmaktadır. Onun kitapları farklı dillere çevrilerek birçok ülkede yayımlanmıştır.
Zemfira Seferova, 1978 yılından bu yana Azerbaycan Bestekârlar İttifakı Riyaset Heyeti üyesi, “Musikişinaslık ve Tenkit” şubesinin rehberi, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Mimarlık ve İncesanat üzere “Ali Attestasiya” (İlmî çalışmaların değerlendirildiği komisyon) Uzmanlar Komisyonunun başkanlığı görevlerinde bulunmuştur.
Birçok uluslararası etkinlikte, ilmî konferanslarda, sempozyumlarda, Fransa, Çin, Türkiye, İran, Özbekistan, Gürcistan ve diğer ülkelerde, sunduğu bildirilerle Azerbaycan’ı temsil eden Zemfira Seferova; “Üzeyir Hacıbeyli”, “Humay”, “Kızıl Kalem”, “Yılın Âlimi”, “Halkın Nüfuzlu Ziyalısı” “Şeref Madalyası” ve “Haydar Aliyev 100. Yıl Madalyası” vesaire bir çok nüfuzlu mükâfatla taltif edilmiştir.