5 Mart tarihinde Bakü'de, Nizami Gencevi Millî Azerbaycan Edebiyat Müzesi'nde, Türk Kültürü ve Mirası Vakfının Bakü Müzik Akademisi ile iş birliği çerçevesinde yayımladığı "Türkçe Konuşan Ülkelerin Millî Müzik Aletleri" adlı kitabın tanıtım töreni düzenlendi.

Kitabın tanıtımına milletvekilleri, sanat ve kültür alanındaki tanınmış isimler, medya kuruluşlarının çalışanları ve diğer davetliler katıldı.

Türk Kültürü ve Mirası Vakfı'nın yeni projesi olan "Türkçe Konuşan Ülkelerin Millî Müzik Aletleri" kitabı, 6 farklı Türk cumhuriyetindeki bilim insanların, sanat tarihçilerin ve müzisyenlerin ortak çalışmasının bir ürünüdür. Sunulan eserde, Türkçe konuşan halklar tarafından kullanılan yüzden fazla geleneksel müzik aleti hakkında detaylı bilgiler yer alıyor. Bu atlas, müzikologlar, müzisyenler ve folklorcular için hazırlandı.

 

 

Etkinliği açan Nizami Gencevi Millî Azerbaycan Edebiyat Müzesi Müdürü Rafael Hüseyinov, "Türkçe Konuşan Ülkelerin Milli Müzik Aletleri" kitabının yayınlanmasını bir kültür aktarımı olarak nitelendirirken, aynı zamanda siyasi bir adım olduğunu da vurguladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in bir konuşmasında kullandığı "Başka ailemiz yok, bizim ailemiz Türk ailesidir" sözlerinin artık bir atasözü hâline geldiğini belirten Hüseyinov, bu kitabın ortak Türk ailesinin oluşumuna bir katkı sağladığını ifade etti.

Hüseyinov; Safiyüddin Urmevi, Abdülkadir Meragi ve Üzeyir Hacıbeyli tarafından temelleri atılan Türk müzikolojisi için de bu kitabın önemli olduğunu söyledi.

Ardından sözü Türk Kültürü ve Mirası Vakfı Başkanı Aktotı Raimkulova aldı. Raimkulova, öncelikle Vakfın son dönem faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in girişimi ve Kazakistan, Kırgızistan ile Türkiye Devlet Başkanlarının desteğiyle kurulan Vakfın, Türk ülkelerinin zengin kültürünün, mirasının ve çok asırlık tarihinin korunması, uluslararası alanda tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması yönünde çalıştığını belirtti. Raimkulova, Vakfın 2024 yılı iş planında 25 projenin onaylandığını, ancak restorasyon, müzecilik, bilimsel ve eğitim faaliyetleri, kültür-sanat ve yaratıcılık alanlarında 75'ten fazla kapsamlı projenin hayata geçirildiğini açıkladı.

 

 

Türk Kültürü ve Mirası Vakfının Projeleri

Bişkek'te Alıkul Osmonov'un ev-müzesinin restorasyonu,

"Türk Dünyasına Bakış – 2040" ve "TURKTIME" stratejik belgelerine dayanan Türk kültürel mirasının çok dilli kataloğunun basıma hazırlanması,

5. Dünya Göçebe Oyunları'na destek verilmesi,

Türk Devletleri Teşkilatı, TÜRKSOY ve Türk Akademisi iş birliğiyle "Türk dünyasının tarihi ve kültürel mirasının incelenmesi ve korunması – UNESCO perspektifi" konulu uluslararası konferans düzenlenmesi,

UNESCO ile bağlantılı Türk ülkelerinin somut olmayan kültürel mirasına ilişkin çok uluslu adaylık projelerinin koordinasyonuna başlanması,

Türkiye, İstanbul’da ve Kazakistan, Tanbalı ve Kulan’da Türk kültürel mirasının korunmasına yönelik eğitim programlarının uygulanması,

Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı'nın Kültürel Mirasın Korunması, Geliştirilmesi ve Restorasyonu Devlet Hizmeti ile ortaklaşa Azerbaycan'ın ayrılmaz parçası olan tarihi Karabağ bölgesinin Fuzuli şehrindeki 18. yüzyıla ait Koçahmedli Camii'nin restorasyon hazırlıklarına başlanması,

"Türk Dünyasının Önde Gelen Şahsiyetleri", "Türk Dünyasının Edebi Hazineleri", "Türk Dünyasının Bilim Hazineleri" adlı yeni kitap serilerinden şimdiye kadar 18 kitabın yayınlanması,

YouTube'daki TurkDiscovery kanalının faaliyetleri,

Paris'te UNESCO genel merkezinde "Divanü Lügati't-Türk"ün 950. yılına adanan geniş kapsamlı sergi ve uluslararası konferansın düzenlenmesi gibi projeleri sıralayan Raimkulova, geçen yıl Kasım ayında Kırgızistan'ın Bişkek kentinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı 11. Devlet Başkanları Zirvesi'nde Vakfın faaliyetlerinin ve başarılarının takdir edildiğini de ekledi.

Raimkulova, tanıttıkları "Türkçe Konuşan Ülkelerin Millî Müzik Aletleri" kitabının Vakfın yeni bir projesi olduğunu, bu projenin 2023'te başlatıldığını ve geçen yıl Vakfın desteğiyle yayınlandığını belirterek, emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

Ardından Millî Meclis Milletvekili Günay Efendiyeva, Azerbaycan Müzik Akademisi Rektörü Ferhad Bedelbeyli ve Türkiye'nin Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Mimarlık, Tasarım ve Sanat Fakültesi öğretim üyesi Meysun Kaya söz alarak projenin önemini vurguladı. Kurmangazı Kazak Milli Konservatuvarı "Müzikoloji ve Bestecilik" bölümü profesörü, Kazakistan Cumhuriyeti'nin emektar sanatçısı Saule Utegalieva'nın video mesajı dinlendi.

Etkinliğin sanatsal bölümünde Türk müzik dünyasının seçkin eserleri seslendirildi.

Azerbaycanlı ve Kazak müzisyenler Serik Nurmoldayev, Jadra Musrepova ve Adnan Emirli'nin dombra, ağız kopuzu ve jetıgen enstrümanlarıyla "Aday"ı (savaşçı Kazak kabilesini anlatan) icra etmeleriyle tanıtım töreni sona erdi.