Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü, yüz yıllardır süregelen Kütahya zeybeğinin motiflerini yeleklere işleyerek Aizonai Antik Kenti’nde defilesini gerçekleştirdi.
Kütahya zeybeğini ve geleneğini araştıran Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü, yüz yıllardır süregelen zeybek motiflerini 8 araştırmacı ve öğretici ile gün yüzüne çıkartarak, hem arşivledi hem de 25 parçadan oluşan ‘Zeybek alayı’ yelek koleksiyonunu hazırladı. Kordon tutturma tekniği ile motifler yeleklere işleyerek, Aizonai Antik Kenti’nde defilesi gerçekleştirildi.
Geniş bir araştırma ve geliştirme sürecinin sonunda ‘Zeybek alayı’ temalı yeleklerin Aizonai Antik Kenti’nde defile ile tanıtımının yapıldığını söyleyen Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Elif Telli, “Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü olarak, her sene tema ve proje kapsamında çalışmalar yapıyoruz. Yeleklerimizi 2016-2017 yılında ‘Zeybek alayı’ teması ile modernize erkek yelekleri çalışması yaptık. Yani Zeybek motiflerinden etkilenerek günümüzde kullanılabilecek erkek yelekleri ürettik ve bu vesile ile Aizonai Antik Kentinde defilesini yaparak zeybekler üzerinde sergileme fırsatı verdi Valimiz Ali Çelik bizlere. Zeybek alayı kültürünü araştırmak tabiki çok uzun bir süre aldı. Bizim 1 seneyi geçen bir sürede zeybeklerin motiflerini ve çözümlenmesini araştırarak hem ürettik hem de arşivledik. Yapımında ise özel kumaşlar seçerek desenleri kordon tutturma tekniği ile yeleklerimizi işlemelerini yapmamız ile birlikte bizim için bir buçuk iki sene içinde projemizi tamamladık. Projemize 8 kişilik bir ekip ile başladık. Öğretmenlerimiz zeybek geleneğinin araştırması yaptılar, usta öğreticilerimiz ise işleme ve nakış işlerini yaptık ve 25 parçadan oluşan koleksiyonumuzu oluşturmuş olduk. Eğer isteyen olursa da sipariş üzerine kişinin kalıbına göre dikim ve tedarikini yapıyoruz” dedi.